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Subject matter Treatment of CIUs in internal model for market risk – possible restrictions

Question
Is the use of internal models to compute own funds requirement for
market risk of positions in CIUs restricted to either of the conditions
referred to in paragraphs (1) and (2) of Article 350?  

Background on the
question

Following the structure of the CRR chapter 2 Art. 348 to 350 CRR are only
applicable for trading book positions subject to position risk calculated
using the standardised approach. There is only one reference to CIUs
within the chapter for internal models (chapter 5 - namely Art. 364 (2) lit. a.
CRR with regard to position risk).   The old requirements on CIUs with
respect to. the inclusion of CIUs into the internal model can be found in
the DIRECTIVE 2006/49/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE
COUNCIL of 14 June 2006 (CAD). Referring to CAD (position risk; Annex I,
para. 53 to 55), only CIUs for which a look through could be performed
(Annex I para 53 CAD) or CIUs which were replicated using an index
(Annex I para 54 CAD) were allowed to be included into the internal model
(both paragraphs had an explicit reference to the internal models),
whereas CIUs for which both possibilities were not possible (Annex I para.
55 CAD) explicitly had to be included in the standardized approach for the
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purpose of calculating own funds requirements.   It should be noted that
the requirements of Annex I para 53 CAD are similar to Art. 350 (1) CRR,
the requirements of Annex I para 54 CAD are similar to Art. 350 (2) CRR
and the requirements of Annex I para 55 CAD are similar to Art. 350 (3)
CRR.   According to our view there are the following possibilities to answer
the question whether there are any restrictions whether CIUs can be
included in an internal model for market risk or not:   a) The treatment for
CIUs with respect to. position risk did not change from CAD to CRR. Hence
CIUs can only be included in the internal model if the requirements of Art.
350 (1) or Art. 350 (2) CRR are met, i.e. when a daily look-through is
possible or, respectively, when the purpose of the CIU’s mandate is to
replicate an externally generated index or basket and the CIU’s price
returns meet the correlation criterion. If not, CIUs can only be included in
the standardized approach. This treatment would fill the potential
regulatory gap Art. 364 (2) lit. a CRR with respect to. general risk of CIUs in
a conservative way.   b) Same treatment than option a) – but CIUs can
additionally be included in the internal models by an institution on a
voluntarily basis.   c) The fact that the references to the look through
approach in connection with the possibility to include CIUs in an internal
model for market risk or not had not been resumed in the CRR means that
generally all CIUs can be included in the internal model without any
restrictions. Hence the treatment changed from CAD to CRR.  Please mind
that this question is only about the eligibility of CIUs for internal models,
not about how the CIUs are ultimately modelled. The point whether Art.
350 restricts the choice of the modelling approach is addressed in a
different question.

EBA answer
According to Chapter 5 of Title IV of Part III of Regulation (EU) No 575/2013
(CRR), the use of internal models set out in Article 364(1) (Value-At-Risk
(VaR) and Stressed Value-At-Risk (SVaR)) for positions in CIUs is not
restricted to positions for which either of the conditions in Article 350(1)
and Article 350(2) are fulfilled. However, those positions can be included in
the internal models only where all other requirements for including
positions in the internal model are met (e.g. requirements on risk-
measurement set out in Article 367, requirements on modelling specific
risk set out in Article 370).

The use of the internal models set out in Article 364(2)(b) (Incremental Risk
Charge (IRC)) for positions in CIUs is restricted to positions for which either
of the conditions in Article 350(1) and Article 350(2) are fulfilled. When
those conditions are not met, institutions are to fulfil additional own funds
requirements in accordance with Article 364(2)(a) of CRR.

Link https://eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-/qna/view/publicId/2018_4378
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