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Question
Can a Payment Service Provider (PSP) apply Strong customer authentication
(SCA) using elements from the same category provided that the elements are
independent (i.e. breach of one does not compromise reliability of the other
elements)?

Background on the
question

The EBA stated in its Opinion on the implementation of the RTS on strong
customer authentication (SCA) and secure communication (EBA-

https://www.eba.europa.eu/
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Op-2018-04), June 2018, that the two authentication elements (for SCA) need
to belong to two different categories (i.e., knowledge, possession or
inherence). The EBA RTS does not require authentication elements to belong
to separate categories but impose a requirement on PSPs to adopt measures
to ensure that the elements are independent. The view that authentication
elements should come from separate categories can restrict innovation,
development, and adoption of new elements which, although they fall into
the same category, meet all the security and independence requirements
under the EBA RTS. The rationale for using authentication elements from
separate categories is that adopting elements from different categories
reduces the risk if one of the channels used by the Payment Service User
(PSU) is compromised, enabling the PSP to fulfil the requirements of Article
9 of the RTS. However, using elements from separate categories is not the
only way of ensuring that the elements are independent. In fact, there are
elements that although they may belong to the same category, are
independent. Additionally, PSPs can implement security measures to ensure
that breach of one element does not comprise reliability of the other
element. As an example, technology on a mobile device can be used to
securely read information on a card, passport or driver’s license enabling a
PSP to verify possession of the identity document or physical card. The
combination of these elements (which are independent) can be used to
provide a more secure way to verify consumers compared to other
combinations of elements. Arguably, confirming physical possession of a
bank card and a passport by reading the data contained in their chips is
more secure than verification based on a password and SMS One Time
Password (OTP). However, based on the EBA Opinion of June 2018, a
verification based on a combination of an identity document and a physical
card would not meet SCA as both elements are categorised as “possession”.
The EBA RTS requires that the use of the elements “is subject to measures
which ensure that, in terms of technology, algorithms and parameters, the
breach of one of the elements does not compromise the reliability of the
other elements”. It is possible to develop two authentication elements from
the same category that are independent (i.e. breach of one does not
compromise reliability of the other elements) and are more secure than other
solutions that have been confirmed as meeting SCA requirements. We
welcome clarification that SCA elements can be from the same category
provided they are independent (breach of one does not compromise
reliability of the other factor) as required under Article 9 of the RTS and use
of the factors meets the requirements under Articles 6 - 9 of the RTS.

EBA answer
Article  4(30)  of  Directive  2015/2366/EU (PSD2)  defines  strong customer
authentication  as  ‘an  authentication  based  on  the  use  of  two  or  more
elements  categorised  as  knowledge  (something  only  the  user  knows),
possession (something only the user possesses) and inherence (something
the  user  is)  that  are  independent,  in  that  the  breach  of  one  does  not
compromise the reliability of the others, and is designed in such a way as to
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protect the confidentiality of the authentication data’.

In relation to this, Paragraph 33 of the EBA Opinion on the implementation
of  the  RTS  on  SCA  and  CSC  (EBA-Op-2018-04)  clarified  that  the  two
authentication elements ‘need to belong to two different categories’.

Article 9 of the Commission Delegated Regulation (EU) 2018/389 further
specifies requirements on how to ensure independence of the authentication
elements, including the adoption of security measures in the case where the
authentication elements are used through a multi-purpose device.

Therefore, payment service providers (PSPs) should apply strong customer
authentication  (SCA)  by  using  at  least  two  independent  elements  from
different categories. However, PSD2 and the Delegated Regulation do not
restrict PSPs from applying an additional element from the same categories
to one of the elements already applied as an additional security measure.

Link https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2020_5619

European Banking Authority, 03/05/2021
www.eba.europa.eu
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