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Question

Considering the organisation of the voiced-based premium rate services market, and considering the
interpretations proposed for the el ectronic communications exclusion (ECE) in the different countries, as far
as a payment transaction complies with the conditions imposed by the ECE, does the ECE apply to the whole
value chain, and therefore, al the providers of electronic communications networks or servicesinvolved in
payment transactions covered by the ECE should not have to register as payment institutions or agents for
these operations?

Background on the question
The EU Directive 2015/2366 defines a 'payment transaction' in article 4 as an 'act, initiated by the payer or on

his behalf or by the payee, of placing, transferring or withdrawing funds, irrespective of any underlying
obligations between the payer and the payee'.

Under the EU Directive 2015/2366, the digital download exemption has been replaced by the electronic
communications exclusion (ECE) in its article 3 'Exclusions.

The ECE excludes payment transactions by a provider of electronic communications networks or services
where these are provided in addition to electronic communications services provided to a customer.

The ECE islimited to the purchase of digital content and voice based services. It also includes charitable
giving and the purchase of tickets but only via electronic devices, charged to the subscriber's bill.

The ECE aso introduces value limits for transactions that are within the ECE: 50€ per single payment
transaction and 300€ cumulative value for an individual subscriber per month.
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The purchase of digital contents and voice based premium rate services involves severa "intermediaries’ (as
premium rate operators or transit operators) implied in the delivery of the services and contents as well asin
the invoicing/cashing, in the same way they proceed for other telco services.

This mesh architecture enables stakeholders to provide content and premium rate services while being
assured of reaching every potential customer and of being paid for every delivered content or service,
whoever is the customer's local access network operator.

The question rises of the practical application of Directive (UE) 2015/2366 to these intermediaries.

NCA's interpretation:

The NCA does not consider the payment transaction as an 'end to end' activity but as a succession of payment
services between intermediaries, where only the first transaction in the chain provided by the local access
network operator benefits of the ECE.

Therefore, intermediaries as premium rate services operators and transit operators should not benefit from the
ECE and would have to register as payment institutions or agents of payment institutions.

Other interpretations in Europe:

Given the room left to the interpretation regarding the implementation of the ECE, two countries, Member
State A and Member State B view favouring its application across the value chain involved in the provision
of the service and the payment transaction.
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Degspite different interpretations it isimportant to note that these two countries came to the same conclusion.

In Member State A, the financial supervisor, and the regulatory authority for telecommunications, jointly
agreed.

They decided not to classify as Payment Services the so-called "Online Billing" flavor of Intelligent Network
services, i.e. when the value of the call is entirely determined by the local access network operator to which
the subscriber is connected (counting the number of calls or of minutes), based on the logic of recital 52 of
EU Directive 2015/2366, which consists in saying that, since three-corner services (consumer, operator to
which the subscriber is connected, Intelligent Network service provider) were not classified as payment
services, then four-corner services (consumer, local access network operator, Intelligent Network operator,
Intelligent Network service provider) should also be not classified as payment services, for competition
promotion purposes; And therefore the ECE appliesfor al the intermediaries.

In Member State B the exclusion historically applied to all operators in the voice-based premium rate
services value chain and nothing has changed since EU Directive 2015/2366.

Member State B's financial supervisor considers that "where a network operator benefits from the exclusion
with respect to a particular transaction, the provider of any other payment service resulting from that
transaction will also benefit from the exclusion” and specifies in its Handbook that this exclusion ‘cascades
to include intermediaries that facilitate the transfer of money to merchants;

Asfar astherest of Europeis concerned, no other country has commented, to our knowledge, on the scope of
application of the ECE, and probably continue to include al the intermediaries of the chain as when the
PSD1 was the current law.

EBA answer

According to Article 3(l) of PSD2, PSD2 does not apply if a provider of electronic communication networks
or services provides payment services in addition to electronic communication services for a subscriber to the
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network or service. The objective of this exclusion is the same as the exclusion defined in Article 3(I) of
PSD1. The reasons for the changes introduced in this provision were "to clarify and narrow the scope of
eligibility for that exclusion for such service providers by specifying the types of payment transactions to
which it applies’ (see Recital 15, PSD2). The scope of the exclusion has been further narrowed down by
focusing specifically on micro-payments for digital content and voice-based services and on payments for the
purchase of electronic tickets or within the framework of a charitable activity (see Recital 16 of PSD2).

For the application of Article 3(I) PSD2, the telecommunications operator must provide the payment services
in addition to the electronic communications services it provides to its subscriber. Thisimpliesthat thereis a
direct contractual arrangement between the telecommunications operator and the subscriber for the provision
of the electronic communication services and that the payment service is an additional service to these
services. Therefore, Article 3(1) PSD2 does not apply to cases where the service provide (‘intermediary’) does
not have a direct contractual relationship with the payer for the provision of telecommunication services.

There are situations in which adigital content provider or the provider of services defined in Article 3(1) sub
(i) and (ii) PSD2, for which the subscriber has paid through its own telecommunication operator, makes use
of further service providers ('intermediaries) for the collection and transfer of the funds. The latter, although
they may also provide telecommunication services within the meaning of Article 4(42) of PSD2, cannot
benefit from the exclusion of Article 3(1) PSD2 as they do not have a direct contractua relationship with the
subscriber regarding the provision of telecommunication services.

Disclaimer:

This question goes beyond matters of consistent and effective application of the regulatory framework. A
Directorate General of the Commission (Directorate General for Financial Stability, Financial services and
Capital Markets Union) has prepared the answer, albeit that only the Court of Justice of the European Union
can provide definitive interpretations of EU legisation. Thisis an unofficial opinion of that Directorate
General, which the European Banking Authority publishes on its behalf. The answers are not binding on the
European Commission as an institution. Y ou should be aware that the European Commission could adopt a
position different from the one expressed in such Q& As, for instance in infringement proceedings or after a
detailed examination of a specific case or on the basis of any new legal or factual elements that may have
been brought to its attention.

Link
EBA website link

European Banking Authority, 16/09/2019
eba.europa.eu


https://eba.europa.eu
https://eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-/qna/view/publicId/2018_4181

	2018_4181, The Implementation of the electronic communications exclusion in the voiced-based premium rate services market

