
Single Rulebook Q&A

European Banking Authority, 16/09/2019 
eba.europa.eu

Table of Contents

Question ID Date of publication
2018_4233 06/09/2019 12:52

Question ID: 2018_4233

Status
Final Q&A

Legal act
Directive 2015/2366/EU (PSD2)

Topic
Strong customer authentication and common and secure communication (incl. access)

Article
2

Paragraph
4

Subparagraph

COM Delegated or Implementing Acts/RTS/ITS/GLs
Regulation (EU) 2018/389 - RTS on strong customer authentication and secure communication

Article/Paragraph
1

Date of submission
06/09/2018 16:07

Published as Final Q&A
06/09/2019 12:52

Name of institution / submitter
Swedish Bankers' Association

Country of incorporation / residence
Sweden

https://eba.europa.eu


Single Rulebook Q&A

European Banking Authority, 16/09/2019 
eba.europa.eu

2.  

4.  

6.  

8.  

Type of submitter
Industry association

Subject matter
Is the scope of the RTS on strong customer authentication (SCA) and secure communication one-leg or
two-leg?

Question

Does the PSD2 requirement on SCA, and subsequently the detailed requirements in the RTS on SCA
including the practical usage of the allowed exemptions, apply also to one-leg transactions, with regards to:

Transactions with the payer's payment service providers (PSP) outside the EEA (credit transfers as
well as card-based payments)?

Credit transfers with the payer's PSP inside the EEA and the payee's PSP outside the EEA?

Card-based payments with the payer's PSP (the issuer) inside the EEA and the payee's PSP (the
acquirer) outside the EEA, when the non-EEA acquirer do support SCA?

Card-based payments with the payer's PSP (the issuer) inside the EEA and the payee's PSP (the
acquirer) outside the EEA, when the non-EEA acquirer does not support SCA?

Background on the question

The Level 1 text of the PSD2 in Article 2(4) which expands (as compared with PSD1) the scope of PSD to
one-leg transactions where "only one of the payment service providers is located within the Union [EEA], in
respect to those parts of the payments transaction which are carried out in the Union [EEA].", except for a
specified list of articles. As articles 97-98 are not listed among those exempted from the one-leg scope, the
one-leg scope applies to articles 97-98 on SCA and the RTS.

As SCA is always performed by the PSP of the payer, for card-based payments as well as for credit
transfers, the articles 97-98 cannot apply to transactions with a non-EEA PSP of the payer. It is worth noting
that even if e.g. the card chip is read by and the PIN is entered into a terminal at a merchant acquired by an
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EEA PSP, this is only data collection on behalf of the non-EEA issuer, and the authentication is therefore
always performed by the non-EEA issuer; the EEA acquirer is not in any way involved in determining the
validity of the credentials being used for authentication. So, the one-leg scope extension does not cover
non-EEA issued cards used at merchants acquired by EEA acquirers, and these can continue to accept e.g.
magstripe and non-3D Secure transactions on non-EEA-issued cards without any interference by the law
transposing PSD2.

Vice versa, the articles 97-98 and the RTS on SCA should therefore apply to EEA PSPs of the payer for
credit transfers and for card-based payments, regardless of whether the PSP of the payee is inside or outside
the EEA. The physical whereabouts of the payer, the card or the terminal reading the card is of no
consequence to this; the actual customer authentication, the validation of the data collected, is always
performed by the EEA issuer and is therefore included in "those parts of the payments transaction which are
carried out in the Union [EEA].".

For a card-based payment with a card issuer in the EEA, we then have a problem if the SCA is not supported
by the non-EEA acquirer: should the EEA issuer have to decline all card transactions made in non-EEA
magstripe-only terminal and all non-3DSecure remote card transactions from a non-EEA acquirer? EBA
responded to this issue in connection to its "Final Report Draft RTS" of 23rd February 2017 stating that "In
the case of cross-border transactions where payment instruments issued under a national legal framework
that does not require the use of SCA (such as magnetic stripe cards) are used within the EU or when the PSP
of the acquirer is established in a jurisdiction where it is not legally required to support the strong customer
authentication procedure designed by the European issuing PSP, the European PSPs shall make every
reasonable effort to determine the legitimate use of the payment instrument.". With this interpretation EEA
issuers can still accept non-SCA-supported non-EEA transactions based on a best efforts principle,
wherefore it is welcome.

However, this EBA statement gives rise to new interpretation issues regarding at least the following
dimensions:

1. What is the definition of "a jurisdiction where it [the acquirer] is not legally required to support …
[SCA]"? Is this to be read as every non-EEA country, or could other countries with the same or similar
requirements on SCA in the national law, although without any direct or formal connection to the EU
legislation. E.g. what about UK (having adopted the PSD2 already) after Brexit?

2. To what extent the SCA and RTS requirements still applies to those transactions for which non-EEA
acquirers do support SCA, even if not legally obliged to do so?

3. How should "every reasonable effort to determine the legitimate use of the payment instrument" be
interpreted? E.g. is it to always use SCA when possible?

Different interpretations of these dimensions result in a variety of practical interpretations for card-based
payments, inter alia:

A. The RTS and the SCA requirements in PSD2 only apply to two-leg transactions where both the issuer
and the acquirer are based in the EEA, leaving non-EEA transactions out of scope of the RTS, even in those
cases where the non-EEA acquirer do support the issuer procedure for SCA.

B. For transactions from non-EEA acquirers that do support SCA, the EEA issuer must always apply SCA
without the use of any of the exemptions allowed in the RTS for two-leg transactions, in order to fulfil the
principle of "every reasonable effort".

C. The EBA cannot change the level text completely; therefore the "two-leg relief" from the RTS
requirements for EEA issuers only applies when both
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• The acquirer is based in a jurisdiction where it is not legally required to support SCA

AND

• The acquirer does not support SCA

Meaning that for transactions where SCA is supported (EMV terminal, 3D Secure) by the acquirer, the
issuer is always obliged to follow the SCA requirements of the RTS (including the use of exemptions
allowed under the RTS) - for two-leg and one-leg alike.

If this is not explicitly evident from the EBA text, it should at least be implicitly given that "any reasonable
effort" must mean - at a minimum - to apply the SCA requirements (including possible exemptions) in
accordance with the RTS.

To illustrate the practical consequences for one-leg transactions with EEA-issued cards where SCA is
supported by the non-EEA-acquirer:

• For e-commerce transactions, where the non-EEA acquirer applies 3D-Secure:

- Interpretation A: The RTS does not apply. The issuer can do a risk-based decision and chose not to apply
SCA even on transaction amounts higher than 500 EUR.

- Interpretation B: The issuer must apply SCA on all 3D-secure transactions from a non-EEA acquirer,
without possibility to apply exemptions

- Interpretation C: The RTS applies. The issuer can choose to apply SCA or use an exemption in accordance
with the RTS. If the low value exemption for remote transactions under 30 EUR (article 16) is used, the
non-EEA transaction would be added to the counter for the cumulative limit of the issuer's choice (100 EUR
or 5 transactions).

• For contactless transactions, supported by an EMV contactless-enabled terminal with PIN-pad:

- Interpretation A: The RTS does not apply. If allowed by scheme rules the issuer can allow contactless
transactions on higher amounts than 50 EUR. Contactless transactions without SCA from a non-EEA
acquirer would not add to the contactless counter for the cumulative limit of the issuer's choice (150 EUR or
5 transactions).

- Interpretation B: The issuer must apply SCA (PIN, biometrics) on all contactless transactions from a
non-EEA acquirer.

- Interpretation C: The RTS applies. For contactless transactions under 50 EUR, the issuer can apply the
exemption from SCA, and the non-EEA transaction would then be added to the cumulative counter of the
issuer's choice.

In its later opinion EBA-Op-2018-04, the EBA reiterated its position with a slightly different formulation:

"32. As explained in the final report on the draft RTS published in February 2017, the EBA's view, after
discussing it with the European Commission, is that SCA applies to all payment transactions initiated by a
payer, including to card payment transactions that are initiated through the payee, within the EEA and apply
only on a best-effort basis for cross-border transactions with one leg out of the EEA."

When comparing this with the earlier EBA statement of February 2017, three things should be noted:
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1. In this statement EBA refers to "a payer" and not to the payer's PSP, which could inspire additional
interpretation issues. As stated above, we think the physical whereabouts of the payer should be of no
consequence to the interpretation, the authentication of a card-based transaction on a card issued in the EEA
is always performed in the EEA. Article 2.4 of PSD2 is clearly addressing payment service providers only,
not payment service users. We therefore think this is a simple mistake, and it should read "initiated with a
payer's PSP within the EEA".

2. Direct reference to legal requirements under non-EEA jurisdictions is avoided, and so could then the
interpretation issues that follow from that wording be.

3. We think that the formulation that for one-leg transactions, SCA "applies only on a best-effort" makes it
clear that: yes, SCA do apply also for one-leg, when it is possible for the EEA issuer to perform SCA, i.e.
when the non-EEA acquirer do support SCA.

EBA answer

Article 2(1) PSD2 states that the Directive applies to payment services provided within the Union.
According to Article 2(4) PSD2 Title IV, including Article 97 PSD2, applies to payment transactions in all
currencies where only one of the payment service providers (PSPs) is located within the Union, in respect to
those parts of the payment transactions which are carried out in the Union.

It follows that for payment transactions where more than one PSP is involved, if one of the PSPs is located
within the Union, strong customer authentication (SCA) has to be applied in accordance with Article 97
PSD2 and the  to those parts of the transactions which areCommission Delegated Regulation (EU) 2018/389
carried out within the Union.

In the case of card-based payments where the payee's PSP (the acquirer) is located outside the Union (the
so-called "one-leg out transactions"), the acquirer is not subject to PSD2. Where the payer wishes to make a
card-based payment at the point of sale (POS) or in an online environment of a merchant whose acquirer is
located outside the Union and the issuer cannot technically impose the use of SCA, the issuer shall make its
own assessment whether to block the payment or be subject to the liability requirements under Article 73
PSD2 vis-à-vis the payer in the event that the payment has been unauthorised.

In the case of card-based payments where the payer's PSP (the issuer) is located outside the Union (the
so-called "one-leg in transactions"), the issuer is not subject to PSD2. Where the payer wishes to make a
card-based payment at a POS or in an online environment of a merchant whose acquirer is located in the
Union, the acquirer is subject to PSD2 as it offers its services in the Union. As such, it is required to be in a
position to accept SCA and thus has to put in place mechanisms that allow for SCA.

As regards the application of the rules on SCA in relation to "one-leg out" credit transfers, the payer's PSP
that is located within the Union has to apply SCA and does not need to rely on the payee's PSP to apply
SCA as credit transfers are initiated by the payer with its own PSP.

As regards the application of the rules on SCA in relation to "one-leg in" credit transfers, since the payer's
PSP is located outside the Union it is not subject to PSD2 and does not have to comply with the rules on
SCA.
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With regard to the so-called "two-leg transactions", please see .QA 2018_4030

Disclaimer:

This question goes beyond matters of consistent and effective application of the regulatory framework. A
Directorate General of the Commission (Directorate General for Financial Stability, Financial services and
Capital Markets Union) has prepared the answer, albeit that only the Court of Justice of the European Union
can provide definitive interpretations of EU legislation. This is an unofficial opinion of that Directorate
General, which the European Banking Authority publishes on its behalf. The answers are not binding on the
European Commission as an institution. You should be aware that the European Commission could adopt a
position different from the one expressed in such Q&As, for instance in infringement proceedings or after a
detailed examination of a specific case or on the basis of any new legal or factual elements that may have
been brought to its attention.
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